Web Tasarım ve Kodlama
Birçok işimizi kolaylaştıran ve internet aramalarında işimizi son derece kolaylaştıran web sitelerinin nasıl yapıldığından bahsedeceğiz. Web sitesi tasarımının aşamasına ve kodlama aşamasına değineceğiz. Hem kurumsal hem de bireysel kimliklerini online olarak internette tanıtmak ve tüm dünya insanlarına tanıtmak için bir web sitelerinin olması gerekmektedir.
Web Sitesi Tasarımının Yapılması
Bir web sitesinin kodlanmasından önce genellikle kağıt üstünde veya photoshop gibi programlarda çizimi yapılır. Çizileceği zaman genellikle ilk yapılan kağıt üstünde bi taslağının çıkarılmasıdır. Web sitesinin belli bölümleri tasarımcının kafasında canlanması için kağıt üzerinde çizilir. Web sitesinin kullanımının kolay olması için menülerin nerede, sosyal medya butonlarının konumu gibi etkenler photoshopda çizilir. Bir web sitesininde kullanılan renkler, yazı tipi ve yazı boyutu, nesnelerin birbirine yakınlığı/uzaklığı ve benzeri şeyler son derece önemlidir. Tasarım bunlara dikkat edilerek yapılırsa göze daha hoş gelecek ve kullanıcı açısından da kullanımı kolay bir web sitesi olacaktır. Tasarım süreci bittikten sonra yapılan tasarım müşteriye sunulur. Gelen değişiklik taleplerinden sonra tasarım üzerinden değişiklikler yapılır. Müşteri tasarımı onayladıktan sonra kodlanması için web sitesi front-end bölümündeki arkadaşlara teslim edilir.
Web Sitesinin Arayüzünün Kodlanması
Müşteriye sunulan tasarım onayladıktan sonra kodlanması ve kullanıma hazır olması gerekmektedir. Müşterinin web sitesi ile etkileşim içinde olacağı kısım burasıdır. Bu yüzden daha fazla öneme sahiptir. Web sitesi kodlanmaya başlanmadan önce HTML dilinde sitenin iskeleti oluşturulur. Daha sonra üzerine CSS ile renk, gölge ve hareket gibi biçimsel özelikler eklenir. Bu aşamadaki renk, boşluk, gölge gibi yerler tasarım üzerinden bakılarak yapılır. Çünkü tasarım üzerinde kullanılan renkler, boşluklar ve yazı tipi boyutu gibi bileşenler bellidir. Bu aşamadan sonra web sitesini daha etkin bir hale getirmek için javascript kullanmak gerekir. Örneğin web sitesindeki formların boş gelmemesi, zorunlu olarak doldurulması, animasyonlar eklenmesi gibi işlemler javascript ile yapılmaktadır. Daha sonra web sitesinin yönetimi için web sitesinin dosyaları back-end tarafına teslim edilir.
Admin Panelinin Yazılımının Yapılması
Web sitesindeki haberler, galeri ve firma ayarları gibi yerlerin değiştirilebilmesi için bir admin paneline ihtiyaç vardır. Örneğin galeriye resim eklemek var olan resimler silmek veya değiştirmek için bir yönetim paneline ihtiyaç var. Bu aşamada PHP, .NET gibi dilleri kullanarak web sitesinin admin paneli yapılmaya başlar. Admin paneli yapıldıktan sonra test edilmek için web sitesine demo içerikler eklenir. Admin paneli düzgün çalışıyorsa içerisindeki demo içerikler silinir ve kurulum web sitesinin kurulum aşamasına geçilir.
Web Sitesi Kurulumu
Web sitesinin internet üzerinde yer alabilmesi için bir domain ve bir hosting'e ihtiyacı vardır. Hosting, bir web sitesinde yayınlanmak istenen dosyaların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır. Domain ise, alan adları IP üzerinden verilir. Alan adları bilgisayarların birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir.
Web sitesinin dosyalarını hosting içerisine attıktan sonra veritabanı ayarları yapılarak web sitesi kurulmuş olur. Daha sonra web sitesine SSL sertifikası kurmak gerekir. Bu son dönemde çıkan önemli bir adımdır. Google SSL sertifikası olamayan web sitelerini güvenilir olmayan web sitesi olarak görmektedir. Bu yüzden SSL sertifikası almanızı öneririz. SSL sertifikası da kurulduktan sonra web sitesi kurulum aşaması bitmiş oluyor. Artık istediğimiz yerden domain adını yazarak web sitemize giriş yapabiliriz.
SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)
SEO'nun karşılığı olarak, arama motoru optimizasyonu diyebiliriz. SEO'yu inceleyecek olursak, isminden de anlaşılacağı üzere, internet sitelerinin arama motorlarına, belli başlı kurallar ile uygun hale getirilmesi ve üst sıralara çıkmasını sağlayan bir çalışma olarak nitelendirebiliriz.
Arama motorları, web sitelerine belirli kurallar içerisinde kalite puanları verir. Bu kalite puanları, sitemizin genelinde kullandığımız metin ve görsel içerikleriniz, temiz ve hızlı kod yapısı, kullanıcı dostu ara yüz ve belli başlı arama motoru etiketleri ile sağlanmaktadır. Site içi seo çalışmalarında temel amacımız, kaliteli bir site olduğumuzu arama motorlarına kanıtlamaktır. Etiketler, meta tagları ve h etiketleri kullanılarak web sitesinin seo işlemleri için düzeltilmesi gerekir. Bu aşama da seo sonucunu görmeniz 6 ay ile 1 yıl arasında değişebilmektedir. Seo uzun süreli bir süreçtir ve google sıralamasında kesin bir konumda olacağınızı garanti etmez.
Google Adwords - Google Ads
Adwords, Google’da arama sırasında ilgili kullanıcılara web sitenizi tanıtmak için tercih edilen önemli bir platformdur. Google'da bir şey aradığımızda karşımıza binlerce web sitesi çıkar. Bu sıralamada üst sıralarda yer almak için google ads kullanmak gerekir. Google adwords potansiyel müşterilerinize belirlemiş olduğunuz anahtar kelimeler aratıldığında web sitenizi tanıtmanızı sağlar. Sizde google'da üst sıralarda çıkmak ve müşterilerine sizi aradıkları esnada ulaşmak için google adwords kullanabilirsiniz. Web sitemizde bulunan GOOGLE PAKETLERİ 'nden seçim yaparak reklam vermeye başlayabilirsiniz.